Bingohalleja, soutulaitteita ja Niemelän Jalle

Loppukeväästä 2017 aloimme tuottaa musiikkia Jalle Niemelälle. Suunnitelmissa on tehdä useampikin biisi, ja niistä ensimmäisenä kävimme Kari Pyrhösen kirjoittaman ihanan Rakkaus on kuollut? -kappaleen kimppuun.

Jalle saapui studiollemme ja soitti biisin itseään akustisella kitaralla säestäen. Aistin välittömästi lämmintä ja kaihoisaa fiilistä. Sitä että nyt muuten tietää artisti mistä laulaa. Pienen pähkäilyn jälkeen tunsimme tarvetta jousikvartettisoundille ja rumpukoneelle!

Teimme pikaisen demon, jossa soi akustisen kitaran ja laulun lisäksi Ultravox-henkinen rumpukone. Tämän päälle Henna Helasvuo taiteili eeppisen jousikvartettisovituksen, joka oli määrä äänittää Jallen kotikonnuilla Haminassa.

Jalle soitti biisiin varsin funkyt bassot, 12-kielisen kitaran ja simppelin Telecaster-kompin. Itse raaputtelin vähän lisää akkaria ja soittelin kiippareita. Yhdessä kokeiltiin kellopeliä ja Mellotron-sampleja. Hennan kanssa teimme stemmalaulut.

Haminan äänitystila oli aivan huikea sali vanhassa puurakennuksessa. Sehän soi oikein kauniisti, joten päädyin mikittämään lähimikityksen lisäksi salin kahdella stereoparilla.

Jousikvartetti äänitettiin kauniisti soivassa salissa Haminassa.

Äänitimme kvartetilla kuusi ottoa, joista miksauksessa soi päällekäin kaksi. Niiden lisäksi sointia on vahvistettu Sonivox Orchestral Companion -softalla. Yleensä jousiosuuksien botne tulee kaivettua softasta ja yläpää/”fiilis” oikeista soittajista. Vaikka nykyiset jousisoftat ovat realistisuudessaan ja joustavuudessaan huiman hyviä, mikään kone ei korvaa klassisen soiton tuomaa tunnelmaa.

Rakkaus on kuollut? on äänitetty enimmäkseen Ableton Livellä, ja jonkun verran myös Logic Pro X:llä. Jousiarri on kirjoitettu Avid Sibeliuksella. Miksaus on tehty Ableton Livellä, käyttäen apuna tässä blogissa aiemmin mainittuja plugareita. Kuten aina, minulta voi kysellä tuossa kommenttikentässä tai vaikka sähköpostilla lisää!

-Lasse

PS. Nykyään vahvistaisimme jousikvartetin soundia yllä mainitun sijaan Native Instrumentsin Symphony Series String Ensemble -softalla, jonka juuri hankimme. Se on hankalakäyttöinen, mutta jälki on sen arvoista!