Kaihuavaara kutsuu positiivisuushaasteeseen

Tutustuin Tuomas Kaihuaan reilu vuosi takaperin, kun äänitin hänen aiemman bändinsä Hybris & Yhteisön EP:n. Tuloksena oli silloin mainiota retro-rokkailua. Kaihualla on huikea lauluääni, josta tulee usein mieleen Ismo Alanko. Mistään matkimisesta ei kuitenkaan voida puhua, sillä mies juoksee inspiraation perässä genrestä toiseen ja tekee sen useimmiten hyvin tyylikkäästi!

Sain syksyllä 2016 Kaihualta räppidemon, joka oli tarkoitus saattaa iskeväksi tuotannoksi. Biisissä on mainiota punk-henkeä, yhteiskunnallinen sanoitus ja sopivan v****mainen meininki.

Alkuperäisessä demossa oli c-osan paikalla (tokan kertsin jälkeinen osa) pätkä Säkkijärven polkasta, mutta siihen haluttiin jotain omaa. Henna Helasvuo sävelsi siihen mainion kansanmusiikkityylisen viulu/fonimelodian. Sitä tapaillen hän sovitti osuudet kyseisille soittimille muuhunkin biisiin, jotta paketista saatiin yhtenäinen.

Kaihua oli tehnyt demon ja kirjoittanut tekstin hyvin nopealla aikataululla, ja samaa flow’ta jatkettiin studiollammekin. Paiskoimme rumpukoneet, räpit ja kitarat nopeasti nauhalle. Jaakko Laitinen kävi heittämässä mahtavan feattinsa. Tämä kaikki paistaa kappaleesta menevänä rentoutena.

Tässä kappaleessa en halunnut lainkaan brassailla synasoundi-taidoillani. Ei käynyt tähän, ensi kerran sitten. Rummut ohjelmoin (Sonivox Big Bang Drums) ja basson soitin. Vaihtobasson. Olen soittanut viime aikoina niin paljon bassoa, että kohta alan oikeasti osata soittaa sitä.

Jossain vaiheessa mietimme aloittavamme biisin tuolla c-osan melodialla. Taisi olla sen jälkeen kun äänitettiin viulut ja fonit, koska ne kuulostivat niin upeilta. Editoin sellaisen version kappaleesta ihan ajan kanssa. Se ei kuitenkaan lähtenyt tarpeeksi hyvin liikenteeseen, ja päätimme mennä vaan suoralla introlla.

Olemme jo jatkaneet Kaihuavaaran kanssa työstämistä kohti seuraavia singlejulkaisuja. Sieltä on tulossa mahtipontista poppia ja folk-räppiä, sekä Hennan mahtavia jousiarreja. Mietimme, että Kaihuavaaran soundiin voisi aina kuulua jousikvartetti-tyyppinen fiilis. Saas nähdä mihin visiot vievät!

Positiivisuushaaste on äänitetty ja miksattu Abletonilla, käyttäen lähinnä iZotopen, Slate Digitalin ja Fabfilterin plugareita. Masterointi on jälleen Hannu Hattusen käsialaa. Mikäli haluat tietää tekniikoista tarkemmin, älä epäröi kysyä!

Lasse

PS. Siitäpä vielä Tom Färmin upea video biisiin (erityispisteet näyttelijä Seppo Honkoselle!):